Ægteskabet - en revolution

Et moderne parforhold eller ægteskabet , som vi kender det i dag, er historisk set en revolution! Det er det fordi, vi i dag - primært her i den vestlige verden - indgår vores forhold eller ægteskab af egen fri vilje og af lyst. Vi gør det, fordi vi forelsker os, føler os tiltrukket af og har lyst til at være sammen med og dele vores liv med den partner, vi vælger. Vi kan kalde vores tids ideelle ægteskab eller parforhold for et “kærlighedsægteskab”.


For blot 150 år siden var dette sjældent eller aldrig tilfældet. Dengang blev man gift med den partner, man fik udpeget af f.eks familien. Ægteskabet var baseret på fornuft, traditioner eller økonomiske eller praktiske omstændigheder, og var altså ikke i udgangspunktet forbundet med lyst.
Det “ideelle kærlighedsægteskab” er dog en hårdt prøvet størrelse, som i sin form stadig søger at følge med tiden, og den er således stadig under konstruktion og udvikling.  For imens vores oldeforældre og bedsteforældre sjældent brød med løftet om at leve sammen “indtil døden dem skilte”, er det i vores tids ægteskab blevet mere almindeligt, accepteret og udbredt i dag at “give op” og give slip.


Er kærlighedsægteskabet realistisk?
I dag ender ca hvert andet ægteskab i en skilsmisse. Hvorfor? Fordi det er super svært at holde sammen på sig selv og hinanden! Vi har tusind af muligheder. Vi skal ikke leve op til andre idealer end vores egne - og vi bliver ikke mødt af løftede øjenbryn fra vores omverden, hvis vi giver op. Det er blevet nemt at give slip og vi kan klare os selv.


Hvor ægteskabet i årtusinder har været en praktisk eller en forretningsmæssig konstruktion, er det i dag en frivillig “aftale” eller pagt - en pagt, der tager udgangspunkt i forelskelse og passion. Forelskelse og passion har det med at ændre sig til hverdag, venskab og kærlighed. Det at holde liv i passionen, at elske, være venner og være et godt team, kræver træning, løfter, ritualer og enighed - men selvom det er svært, er det også realistisk!