At genoptage den gode dialog i parforholdet

Har du tænkt på, hvordan dialogen i et parforhold ofte ændrer sig fra daglige kærlige samtaler til tale, der primært handler om logistisk hverdagskoordinering?

Det er ærgerligt men desværre også sandt.

Den gode nyhed er, at det aldrig er for sent at ændre denne tendens og at det til og med ikke koster en krone.

Det eneste, det kræver af dig og din partner, er lyst, vilje, vedholdenhed og ikke mindst vane. Ved at ændre jeres ritualer i forhold til, hvordan I taler sammen og hvad I taler om, gør at I sammen kan ændre jeres samtalevaner fra koordinerende hverdagsnak til dybe, spændende og udviklende samtaler.

En af de nemmeste måder at genoprette og fastholde den gode dialog på er at være nysgerrig og stille meningsfulde, åbne spørgsmål. Det er samtidigt vigtigt at være fuldt til stede i samtalerne - dvs sørge for at finde tidspunkter, hvor børn, telefoner og tv apparater ikke forstyrrer. Vælg gerne en ramme, der er lidt utraditionel for jer at tale i. Det kunne være på en cafe, mens I går en tur ved vandet, i haven e.lign.

Tillad dig sig selv at være hudløs ærlig i samtalen. Hvis ikke du tør være ærlig over for din partner med risiko for at gøre dig selv sårbar, hvor og hvornår kan du så være det?
Intimitet er med til at opbygge og opretholde tillid mellem hinanden.

Er I friske på en smagsprøve, så kommer der her 10 eksempler på spørgsmål, som kan hjælpe jer i gang.

1. Hvad er det bedste ved os som par og hvorfor er det godt at være sammen?

Som tiden går, vokser I begge og udvikler jer som par, ligesom at du vokser og udvikler dig som menneske. Som par vil du opleve at gå igennem forskellige faser og perioder. Svarene på dette spørgsmål vil derfor også kunne ændre sig over tid. Noget bliver vigtigere og andet bliver mindre vigtigt. Derfor er det altid et spørgmål, der bliver ved med at være interessant og berigende.

2. Prøv at sætte ord på et af dine vigtigste behov i dit parforhold. Hvordan kan jeg hjælpe med at opfylde det?

En måde at sikre sig, at din partner er glad og tilfreds, er at være med til at opfylde hans/hendes behov. Gør dig umage og vær lyttende.

3. Hvem af dine venner synes du, at du har det bedste forhold til og hvorfor?

Nogle gange kan det være svært at sætte ord på, hvad der er vigtigt i en relation. Men ved at beskrive, konkrete relationer, man værdsætter og hvorfor, kan man identificere og udtrykke, hvilke egenskaber og værdier, man mener er vigtige. Lyt til hvad din partner sætter pris på.

4. Hvad er dit bedste og værste minde fra da du var barn?

At sætte ord på sin barndom - både de positive og de negative minder - kan give indsigt i, hvilke ting, der har været med til at forme en person gennem livet.


5. Hvilke slags ting gør jeg, der gør dig glad og hvad vil du gerne have at jeg gør mere af?

Brug svarene aktivt fremover. Vi sætter alle pris på nogle forskellige ting. Lyt til din partner og forsøg giv det, han eller hun efterspørger - også selvom, du selv foretrækker at modtage noget andet.

6. Er der ting, du tumler med, som du undgår at dele med mig? Hvad? Hvorfor?

Nogle gange kan din partner holde noget fra dig i hensynet om ikke at belaste dig med egne bekymringer. Måske ud fra et hensyn, hvis han/hun føler, at du har nok at se til. Men i et forhold, er det vigtigt at føle sig vigtig og føle, at man kan gøre en forskel ved at yde støtte, forståelse og empati.

7. Er der noget, du drømmer om at gøre, men du endnu ikke har gjort? Hvad kan jeg gøre for at få det til at ske?

Vi har alle drømme og de ting, vi stræber efter og de ting vi gør, er med til at udvikle os som individer. Det er vigtigt at være opdateret på, hvilke drømme og mål I hver især har. På den måde følger I med i og støtter hinandens udvikling og skaber rum til, at det er tilladt at udvikle sig uden at føle sig begrænset og låst. Det er naturligvis også vigtigt at have drømme og mål sammen.

8. Hvorfor elsker du mig?

At sige ordene er skønt! Men at vide, hvorfor I elsker hinanden minder jer om at anerkende jeres respektive og unikke kvaliteter - og husker jer på at “se” hinanden.

9. Hvad er din største frygt?

At tale om dette kan fortælle rigtigt meget om hinandens værdier. Det, den ene frygter er ofte noget helt andet end det, den anden frygter, men at dele dene sårbarhed, kan give en stor forståelse og respekt for hinandens handlinger og dispositioner i livet.

10. Nævn noget konkret, du mener vil forbedre vores sexliv.

Et af de mest sårbare områder i de fleste ægteskaber, hvis ikke det mest sårbare, er fysisk intimitet. At tale om sex er en vigtig del af at have et godt sexliv. Vær forsigtig og positiv og hav fokus på de ting, du har brug for og vil have (i modsætning til hvad din partner eventuelt gør "forkert" eller ikke gør nok af).

Ved at gøre det til en vane at tage hul på at få talt om den her type spørgsmål i jeres forhold vil gøre jeres forhold mere intenst. I vil opleve, at det at afsætte 20 minutter til at få talt om emner med en smule kant, kan genskabe den kærlige og interessant samtale, der måske har fortabt sig i hverdagstågerne. Måske opdager I, at de 20 minutter I afsætter bliver til 1 time og at det er helt ok.