Godt Nytår?

Så blev det januar og jeg håber, at du og din familie havde en magisk jul og nogle dejlige feriedage og ikke mindst kom godt ind i året 2018.


Jul og nytår er en fantastisk tid … især for parterapeuter.


Ja undskyld, hvis du fik kaffen galt i halsen og misforstå mig ikke. Jeg er ikke imod julen. Faktisk er jeg en julemus og stor fan af julen og den ferie, der følger med.
Men på mange måder er denne ferie også en lakmustest for familien og for kærlighedsrelationen. Det er i denne ferie, hvor tingene tit bliver sat på spidsen og hvor der der tit kan opstå uenighed og diskussioner om økonomi, gavebudgetter, samvær med nære og fjerne familemedlemmer samt om, hvad de mange fridage skal bruges til og så videre.


Parterapeuterne melder hvert år om markant travlhed efter nytår og selvom det ikke er her de fleste reelt bliver skilt, er det ofte her at bægeret løber over og beslutning om at opgive hinanden finder sted. Det synes jeg er rigtigt trist.


De fleste af os har en ret fast holdning til, hvad der er vigtigt for os i juleferien, hvilke traditioner, vi værdsætter og hvem vi holder af at tilbringe tid sammen med osv. For at undgå konflikter, er det vigtigt at forventningsafstemme med sin bedre halvdel i forhold til, hvad der er vigtigt og hvad der er mindre vigtigt. Det er med andre ord en nødvendighed at man skaber nogle traditioner sammen og laver aftaler for ferien, som begge parter kan blive enige om og som begge synes er sjove og skaber værdi. Husk at vi lever et fælles liv, hvor der skal være plads til hinanden og det gælder også i juleferien, hvor man bør ekstra opmærksom på dette, da det er i denne tid ofte er her, at ting bliver sat på spidsen.


Så hvis du lige nu sidder og kan genkende nogle af disse problematikker, så sørg for allerede nu at tage snakken og giv hinanden håndeslag på, at I sammen laver en overordnet plan for dette års juleferie. En plan, hvor I hver især får nogle af jeres ønsker opfyldte i forhold til, hvordan I holder jul fremover. Brug lidt tid til her i januar på at tale om, hvad I sætter pris på i ferier generelt og hvordan I hver især ser den perfekte ferie/juleferie. Hvis I synes at julen har været rædselsfuld, så lad være med at bruge tid på hvorfor men i stedet bruge tid på, hvordan den bliver bedre i år.  Skub ikke problemet foran dig hele vejen igennem 2018 … Kom i gang!
Hvad skal der til? Sørg for i år at laver en fælles plan for julen, der omfatter, hvad I skal lave i ferien og med hvem, aftal hvem der gør hvad i forhold til alle indkøb og gøremål samt aftal og bliv enige om, hvad julen skal og må koste. Følg op på denne plan igen i slutningen af året og mind hinanden om den gode snak I har haft her i januar ;-)


Husk juleferien er alles ferie og det er derfor vigtigt at lytte til hinanden og hinandens ønsker og behov. Vær villig til at gå på kompromis med dine egne ønsker og holdninger og husk på at en glædelig jul er en jul, hvor alle nyder det og hygger sig, får slappet af og hvor man ikke føler sig totalt drænet hverken på energien eller på pengepungen, når man vender tilbage til arbejdet efter endt ferie.


Skab gode hyggestunder her i den kolde og mørke tid. Få talt med din bedre halvdel om de eventuelle udfordringer og irritationer, du ønsker at undgå fremover… og husk vær’ lidt mindre lyttende end talende og husk også på, at målet skal være fælles - nemlig et glædeligt år 2018.