Er det ok at søge hjælp og inspiration til sit parforhold?

Et yngre par henvender sig til Vores Liv og vil gerne have lidt coaching og inspiration til sit parforhold. De har været kærester i nogle år og overvejer snart at skulle have børn og når de har sparet op, vil de også gerne giftes og holde et fantastisk bryllup. De fortæller, at deres venner er helt uforstående over for, at det unge par har valgt at skulle på et Vores Liv forløb for at hente ideer, in put deres fælles liv. Men vi ser det desværre det igen og igen. 

 

De fleste af os søger hjælp og inspiration til al muligt. Vi går til regelmæssigt check hos lægen, hos optikeren, hos tandlægen. Mange af os søger også hjælp og inspiration til at leve sundere, træne rigtigt, spise sundere og sågar trække vejret på den helt rigtige måde. Men når det kommer til parforholdet, gør de fleste ingenting. Tendensen er desværre udbredt, for den generelle tilgang er, at hvis man søger hjælp til sit forhold, er det fordi man er i krise eller der er noget galt. Vi har generelt en berøringsangst i forhold til vores kærlighedsrelation - og den deler vi ikke med nogen.


Så jeg er meget begejstret, når dette unge par henvender sig! Det at være fremadsynet og have forståelse for, at det at gifte sig og love hinanden troskab og få børn, kræver indsigt, vedholdenhed og konstant og målrettet samarbejde.

 

Vores kultur har det med at romantisere kærligheden og ægteskabet. Jeg er selv en stor romantiker. Jeg synes, at er super romantisk at gå “all in” og erklære sin lyst og vilje til at arbejde for sagen og kæmpe i sit parforhold. At være bevidst om at forelskelse, lidenskab, venskab og samhørighed er tilstande, der ændrer sig og udvikler sig over årene er smukt og rørende. Det at følge med i hinandens udvikling  i disse skift gennem livet og have lyst til at blive ved med at være nysgerrig og udviklende i sit forhold og elske hele rejsen, er det mest romantiske, jeg kan forestille mig. 

 

Vi hører desværre ikke så meget om, hvordan dette gøres, selvom der foreligger omfattende studier på netop dette område. Disse studier udpeger ret præcis de faktorer, som er forskellen på “knald eller fald” og dermed holdbarheden af ens parforhold. 

 

Fremtrædende parterapeuter hævder, at kun 3 procent af alle par på et eller andet tidspunkt søger hjælp til deres parforhold. Når de gør, er det ofte fordi de ønsker at få løst allerede opstået konflikter. Dette er tankevækkende især, når statistikken viser, at over halvdelen af alle ægteskaber opløses - og her er ikke-ægteskabelig parforhold ikke engang talt med. Undersøgelser viser desuden, at et par, der opsøger terapi i gennemsnit venter hele syv år med at opsøge en parterapeut efter, at alarmerende problemer oprindeligt begyndte at opstå. På det tidspunkt har der typisk udviklet sig markant dårlige vaner og ritualer i forholdet, som kan være meget vanskelige at bryde, hævder mange parterapeuter. Dette resulterer ofte i onde cirkler og større kriser, så som eksempelvis affærer og uoprettelige tillidsbrud.

 

Jeg møder par, som pludselig er vågnet op og indser, at de ikke føler, at de er “forelsket" mere. De har ikke haft sex i månedsvis - måske år; de er blevet “room mates” med en fælles opgave, der handler om at holde sammen på et hverdagsliv, børn, job og logistik og praktik. Over tid lider parforholdet, fordi det ikke prioriteres. Nogen går rundt og savner hinanden, mens børnene typisk er små og tror fejlagtigt, at forholdet må og kan sættes på stand-by i en årrække. Det er tit dette, der er fatalt. Det er her mange får en oplevelses af, at de “vokser fra hinanden”. Jeg tror snarere, at de glemmer at “følge med hinanden” og prioritere den kærlighed, der oprindeligt bragte børnene til verden.

 

Så når jeg ser et ungt par med et ønske om at starte "rigtigt" fra starten, er det et frisk pust. Jeg synes, at det er så fint og rigtigt at turde søge inspiration og in put til sin fælles fremtid. ❤️

 

"Vores Liv handler ikke om parterapi. Vores Liv henvender sig til par, der har lyst til at investere i det gode parforhold. Vi arbejder ud fra en “ikke-problematiserende” vinkel, hvor vi styrker og udvikler, det der fungerer. Vi har fokus på, hvad der virker, hvad vi ønsker mere af og ikke mindst “hvordan”.  

Vores Liv henvender sig til jer, der ikke er i krise men som erkender, at det er værdifuldt at passe og pleje parforholdet og få det bedste ud af det liv sammen. Det at dyrke et livslangt og kærligt venskab kræver en indsats fra begge parter, men udbyttet er uvurderligt - både for parret selv men også en force, hvis der er børn med i spillet. Vi arbejder på at implementere gode og sunde vaner i parforholdet, og huske på, hvad der er vigtigt og ikke vigtigt. Vi er med til at give parforholdet struktur, og skabe en fælles kultur og ramme. At forventningsafstemme og koordinere løbende i et parforhold giver en stor frihed for begge parter."

 

Vores Liv arbejder bl.a. ud fra Dr. John Gottmans forskningsbaserede 7 principper. Dr. John Gottman er en banebrydende  amerikansk professor i klinisk psykologi og verdenskendt for sine omfattende studier og sit “Love Lab”. Han har sammen med sine kolleger i over 40 år fulgt og dokumenteret hundredevis af par. Ved nøje at studere parrenes måde at være sammen på i forhold til adfærd, mimik, psykiske og fysiologiske reaktioner ved hjælp af kameraer, blodtryksmålere m.m. har han forfinet sin viden til at kunne forudse med omkring 90 procents nøjagtig om par har en varig relation eller ej. Det er gennem disse studier, at Gottman er kommet frem til disse 7 hovedregler, som man bør have et indgående kendskab til, hvis man ønsker et langvarigt, blomstrende og udviklende parforhold.